Hoşgeldiniz  
ads

Devrimci…

Seray Sayar Levent | 17 Ekim 2023 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Köşe Yazıları, Manşet, Siyaset, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler


Seray Sayar Levent
seray.levent@gmail.com

 

Bu aralar bu devrimci, yoldaş kelimelerine hepten gıcık olmaya başladım… 

Yahu… Devrimci olmak bu kadar basit mi? Yoldaşlık kelimesini de bir ideolojiye bağlamanın manası nedir? Vallahi elimizi kolumuzu ne yapacağımızı, iki kelam ederken acaba bu kelimeyi şunlar mı, bunlar mı kullanıyor? Diye düşünmekten, nasıl davranacağımızı bilemez olduk. 

Aslında toplumda bizim gibi kendi halinde yaşayan ve eğriyi doğruyu ayırt edebilen insanların yaşam alanları nerdeyse bir kutu göz evin içine hapis olmuş durumda… 

İlla bizleri bir şey yapmak zorunda değilsiniz ve siz de illa bir şey olmak zorunda değilsiniz hele de kelime anlamı çok ağır sorumluluk isteyen cümleleri hiç kullanmak zorunda değilken “oldu, yaptım” deyince de işin öyle olmadığını bilemek zorundasınız. 

Devrimci, devrim bunları kendinize yüklemeniz için toplum için ne yaptığınızı sorgulamanız gerekiyor yoksa biri çıkar benim gibi “şaka mısınız siz?” der. 

Şimdi gelelim bu kelamların tarihi geçmişine… 

 
“Devrimci,” toplumda değişiklik ve dönüşüm hedefleyen kişilere veya hareketlere atfedilen bir terimdir. Devrimciler, mevcut düzeni veya yönetimi sarsmayı ve yerine daha adil veya özgür bir sistem kurmayı amaçlayan bireyler veya gruplardır. Ancak “devrimci” terimi, farklı kişilere farklı anlamlar ifade edebilir ve bu nedenle daha fazla bağlama bağlı olarak değişebilir. Bir kişi için bir kahraman veya özgürlük savaşçısı olabilirken, başka bir kişi için bir radikal veya huzursuzluk kaynağı olarak algılanabilir. Bu terim, kişinin siyasi, toplumsal ve ideolojik görüşlerine göre farklılık gösterebilir. 


Devrim, toplumsal, siyasal, kültürel veya teknolojik alanda büyük ve köklü değişikliklerin gerçekleştiği bir dönemi ifade eder. Birçok farklı bağlamda kullanılabilen bu terim, genellikle mevcut düzenin temelini sarsan ve yeni bir düzenin kurulmasına neden olan değişimleri tanımlar. Bu değişimler siyasi ihtiyaçlar, teknolojik ilerlemeler, toplumsal talepler veya diğer faktörler tarafından tetiklenebilir. Devrim kavramı, tarih boyunca birçok ülkede ve dönemde farklı biçimlerde ortaya çıkmıştır. 


Devrimcilik veya revolüsyonizm, bir devrimi gerçekleştirmeye adanmış belirli bir toplumsal hareket türüdür. Charles Tilly, onu “devletin veya onun bir bölümünün kontrolü için özel rekabet iddialarını geliştiren bir toplumsal hareket” olarak tanımlar. 


Devrimci TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik yapan kimse. Devrim yapan veya devrime bağlı olan kimse, ihtilalcı, eskimiş İnkılâpçı kimse. 


Devrimci sözcüğü çoğu kez Marksist-Leninistler, komünistler ve sosyalistler ile özdeşleşmiştir lakin mevcut sistemin yerine farklısını tesis etmek isteyen anarşistler, demokratlar, faşistler, İslamcılar, liberaller, liberteryenler, milliyetçiler ve cumhuriyetçiler için de kullanılır. 


Devrimcilik Atatürk’ün ifadesiyle, “Türk milletini son yüzyıllarda geri bırakmış olan kurumların yıkarak yerlerine, milletin en yüksek uygar gereklere göre ilerlemesini sağlayacak yeni kurumları koymuş olmaktır. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve  68 kuşağı, bedelleri fazlasıyla ödeyen ve bu unvanı hak eden yegane temsilcilerdi…. 

Şimdi, günümüzün devrimci kardeşlerine sormak istiyorum.”Siz hangi masayı devirdiniz?”  

Lütfen! Böyle büyük kelimelerle kendinizi yok etmeyin ve asıl devrimcilerin; bunun için mücadele edip kendi gençliklerini yok edenlerin, kemiklerini sızlatmayın… Yapmayın böyle!  

Şimdilik her zaman olduğu gibi hoşça kalın, akıl ve beden sağlığınızı korumaya çalışın!

263 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.