Hoşgeldiniz  
ads

Milli Mensucat Fabrikası Tarihi yer değil mi?

admin | 10 Mart 2018 | Genel, Gündem, Manşet, Sürmanşet A- A+

MİLLİ MENSUCAT FABRİKAMIZ.
Döşeme Mahallemizin Simgesi…
Türkiye`nin 7. , Adana`nın ise İLK TEKSTİL FABRİKASI.
Bu yer Adana`mızın Tarihi Dokuma Fabrikasıdır. 1907`de Ermeni Simyonoğlu evlatlarından Aristidi Kozma tarafından SİMYONOĞLU FABRİKASI adıyla kurulmuştur. Diğer azınlıklarla birlikte Kozma, şehri terkedince fabrika hazineye geçmiştir.
İttihat ve Terakki Yönetimi tarafından da adı MİLLİ FABRİKA olarak değiştirilmiştir. Fransızlar, şehri işgal edince fabrika eski sahiplerine geçmiştir.
Cumhuriyetle Birlikte Atatürk`ten Adana`daki sahipsiz fabrikaları yeniden canlandırma buyruğunu alan Kayserili tüccar ve Adana milletvekili Nuh Naci Yazgan, 1924`te milletvekilliğinden istifa ederek Adana`daki sanayi hamlesinin öncülüğünü üstlendikten sonra 1927`de dönemin diğer iş adamları Mustafa Özgür, Nuri Has, Seyit Tekin ile birlikte fabrikayı hazineden satın almış ve adını MİLLİ MENSUCAT olarak değiştirmiştir. Burada üretilen “Aslan” marka vater ve ekstra iplikler, ülkede büyük talep görmüştür.
Sahipleri tarafından 1930`larda Türk Hava Kuvvetleri`ne 2 uçak hediye edilen fabrika, “Milli Mensucat” adı altında eğitime bir de ilköğretim okulu kazandırmıştır.
AMA MALESEF Kİ O TARİHİ OKULUMUZ DA YIKILMIŞTIR. Yerine başka bir isimle ilkokul yapılmıştır.
Fabrika, 1978 yılında bu kez biriken borçları nedeniyle tekrar hazineye geçmiş ve üretime ara verilmiştir. 1983`te Turgut Özal`ın direktifiyle Gaziantepli iş adamı Mehmet Özüzümcü`ye 49 yıllığına kiraya verilen fabrikanın adı “MİLSAN MENSUCAT” olarak değiştirilmiştir.
Yazar Orhan Kemal, Milli Mensucat fabrikasında uzun yıllar memurluk yapmış ve fabrika romanlarına esin kaynağı olmuştur. Yazarın ünlü romanı “Bekçi Murtaza”, Milli Mensucat fabrikasının gece bekçisi Döşeme Mahalleli biridir.
Adana`da çekilen “James Bond” film serisi “Skayfall” için burası kiraya verilmiş Aksiyon sahnelerinde kullanılan ve hasar gören otomobiller burada tamir edilmiştir.
Adana`nın ilk sanayi tesislerinden olan,
Döşeme Mahallemizdeki 68 bin 530 metrekarelik arazide kurulu ve atıl durumdaki fabrika 2000 yılında üretimi durduktan sonra çürümeye terk edilmiştir.
Asırlık Milli Mensucat Fabrikamız, Adana Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından “KÜLTÜR VARLIĞI ENDÜSTRİ MİRASI” olarak Tescillenmiştir.
Fakat Mahallemizin Kültürel Miraslarından Olan Milsan Mensucat Fabrikasının İçini tamamen yıktılar. Her gücü halktan alıyoruz diyenler yıkarken de Döşeme Mahallesinde yaşayan bizlere hiç sormadılar. Oysa bir çoğumuzun akrabası burada çalışmıştı. Buranın fotoğrafını çekelim, çocuklarımıza anı bırakalım dediğimizde de buna da izin vermediler.
Şimdi görünmeyen bir el “Kentsel Dönüşüm” adı altında Mahallemize göz dikmiş gibi görünüyor. Adana’nın merkezi yerinde olan Mahallemizdeki yerlerimizi ucuza kapatmayı düşünenler varsa buna müsade etmeyeceğiz.
Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 22 adet yer, tarihi Ev Statüsüne sokuluyorlar. Diğer taraftan da Mahallenin yarısı bunun dışında tutulmuş, burada eski ev yokmuş..!
Peki şimdi Diyanet İl Müftülüğü yapılan yerde eski yerler yıkılırken neden bunlar düşünülmemiş… Tarihi ev denilen yerlerde şu an evde yok, çoğu hurdacı olmuş vaziyette. Mülk sahiplerine de hiçbir resmi bildirim yapılmamış. İNSANA SORMAZLAR MI SİZ ESAS TARİHİ YER OLAN MİLLİ MENSUCAT FABRİKAMIZI NASIL YIKIYORSUNUZ ?

2255 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.