Hoşgeldiniz  
ads

ADEO Başkanı Ecz. Yalbuzdağ,

admin | 28 Şubat 2020 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

“Eşdeğer ilacın etken maddeleri orijinal ilaçlarla aynıdır.”

Kamuoyunda sık sık tartışılan ‘Eşdeğer ilaç’ konusuna açıklık getiren Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Eşdeğer ilaç, kullanıma sunulduğu ülkelerin sağlık otoriteleri (ülkemizde Sağlık Bakanlığı) tarafından orijinal ilaçla aynı içerik, etki, güvenlik ve kaliteye sahip olduğu kanıtlanmış ilaçtır.” dedi.

“EŞDEĞER İLAÇ, AYNISIDIR”

Hasta ve hasta yakınlarının  “Başka ilaç vermeyin, Aynısı olsun”, “Orijinali değilse kullanmam”, “Yan sanayi ilacı olmasın” diyerek istemedikleri gerekçesiyle, orijinal-eşdeğer ilaç sorununa çözüm getirmek için yazılı açıklama yapmayı elzem bulduklarını söyleyen Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Eşdeğer ilacın etken maddeleri orijinal ilaçlarla aynıdır. Hastalıklara aynı etkiyi yapmaktadır. Eşdeğer ilaç, orijinal ilaç kadar güvenlidir. Eşdeğer ilaç başka bir ilaç değildir. Ambalajı, rengi, firması farklı olsa da, eşdeğer ilaç orijinal ilaç kadar güvenli ve tüm etki-yan etki profili bakımından orijinal ilaca eştir.” dedi.

“SAĞLIKTA İKİNCİ KALİTE YOKTUR”

Eşdeğer ve orijinal ilaçlar hakkında bilgi veren Başkan Yalbuzdağ, “Eşdeğer ilaç, orijinal ilaçla aynı etken maddeyi aynı miktarda içeren, aynı etkiyi gösterdiği biyoeşdeğerlik çalışmalarıyla kanıtlanmış ve orijinal ilacın patent süresi dolduktan sonra çeşitli firmalar tarafından Sağlık Bakanlığından ruhsat alarak üretilen; hastaların kullanımına sunulan; orijinal ilaca göre daha ekonomik ve aynı etki, yan etki ve kaliteye sahip ilaçtır. Orijinal ilaçlar ise; bir etken maddenin kullanıma sunulmadan önce etki, kalite ve güvenlik bakımından tüm çalışmaları yapılarak belirli alanlarda kullanılmak üzere dünyada ilk kez ruhsat alan ilaçtır. Ruhsat alınmadan önce yapılan bu çalışmaların uzun yıllar sürmesi ve yüksek maliyetli olmaları açısından ruhsat alan ilk firma, belirli bir patent süresi boyunca tek başına ilacı üretir. Bu süre boyunca diğer firmaların bu ilacı üretmeleri yasaktır. İlacın ilk kez kullanıma sunulmasından önce yapılan çalışmalar tekrarlanmadığı, buna karşılık yalnızca biyoeşdeğerlik çalışmaları sonucunda aynı etkiyi sağladığı kanıtlanan ve bunun için Sağlık Bakanlığı’nca ruhsat verilen eşdeğer ilaç, orijinal ilaçla kıyaslandığında hem aynı etkili, hem de daha düşük maliyetli olmaktadır. Eşdeğer ilaç, piyasaya sürülen ülkelerin sağlık otoritelerince orijinal ilaçla aynı içerik ve etkiye sahip olduğu kanıtlanan, etki, güvenlik ve kalite bakımından orijinaliyle aynı olan ilaçtır. Unutulmamalıdır ki sağlıkta ikinci kalite yoktur.” diye konuştu.

“ECZANELERDE SAHTE İLAÇ YOKTUR. TAMAMI GÜVENİLİR”

Eczanelerden sahte ilaca yer olmadığını, İlaç Takip Sistemi (İTS) ile her ilacın Sağlık Bakanlığınca takip edildiğini de vurgulayan Başkan Yalbuzdağ, “Son zamanlarda eczanelerimizde satılan ilaçlarla internet aracılığıyla kullanıma sunulan ve reklamları yapılan ilaçların karıştırıldığını üzülerek görmekteyiz. İnternetten satılan ilaçların tamamı sahte olup; eczanelerimizde sahte ilaç bulunmamaktadır. Eczanelerdeki ilaçların tamamı firmalardan depolara ve oradan eczanelerimize ulaştırılmakta ve burada da hastaların kullanımına sunulmaktadır. Tüm bu süreçlerde her ilaç için belirlenen uygun koşullar (sıcaklık, nem vb) sağlanmaktadır. Doktorların reçeteye yazdığı ve eczacıların kullanılmak için sunduğu ilaçlara güvenilmelidir. Unutulmamalıdır ki; Eczacılık, ücretsiz danışmanlık hizmeti verilen bir sağlık mesleğidir. İlaçlar hakkında tüm bilgileri doğru şekilde alabileceğiniz eczacınıza daima danışabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

630 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.