Hoşgeldiniz  
ads

Ayhan Barut’tan ayçiçeği ve yerfıstığı çağrısı

admin | 16 Temmuz 2021 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

“Alım fiyatlarını açıklayın, üretici mağduriyetini önleyin”

“Ayçiçeği ön alım fiyatları gecikmeden açıklansın”

“Yerfıstığı TMO alım kampanyasına eklensin”

“Hasat yaklaşırken yerfıstığı fiyatı düşüyor”

“Ayçiçeği hasadı yapan çiftçi fiyat belirsizliği nedeniyle ürününü satamıyor”

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova’da hasadı başlamasına karşın ön alım fiyatları açıklanmadığı için mağdur olan ayçiçeği üreticilerine sahip çıkılmasını, hasadı yaklaşmasına karşın fiyatı düşen yerfıstığının da Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından alım kampanyasına eklenmesini istedi. Ayçiçeği ve yerfıstığı üreticilerinin sorunlarına çözüm bulunmasını talep eden Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

“HASADI YAPILAN AYÇİÇEĞİ SATILAMIYOR”

Türkiye’de en erken yetişen ayçiçeğinin hasadının Çukurova Bölgesi’nde sürdüğünü aktaran, hasata rağmen üreticilerin ön alım fiyatları açıklanmadığı için mağdur olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye’de yıllık ortalama 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretimi yapılıyor ve ortalama 2 milyon ton üretimimiz bulunuyor. Ülkemizin yıllık ayçiçeği ihtiyacı ise 3.5 milyon ve 4 milyon ton arasında değişiyor. Yani neredeyse her sene ürettiğimiz kadar ithalat yaparak açığı kapatmaya çalışıyoruz. Yüz milyonlarca dolar parayı ithalata harcıyoruz. Ne acıdır ki, ülke ihtiyacımızı karşılayabilecek bir üretim potansiyelimiz varken AKP yanlış politikalarla çiftçiyi mağdur ediyor, ürettirmiyor. Ayçiçeğinde bir sulamayla bile verimin iki kat arttığı unutuluyor, görmezden geliniyor. İthalata vereceğimiz bu parayı tarıma ve çiftçiye ayırsak ayçiçeğinde ithalata bağlılığımız biter. Bu gerçeğe rağmen Çukurova’da ülkemizin en erken ayçiçeğini yetiştiren çiftçimiz mağdur ediliyor. Hasat başlamasına rağmen çiftçimiz hasat ettiği ürünü satamıyor. Çünkü ön alım fiyatları açıklanmadı, piyasada fiyat belirsizliği yaşanıyor. Borçla, kredi çekerek, artan maliyetlere rağmen üreten çiftçimizi daha fazla mağdur etmeyin. Fiyatı açıklayın, çiftçiye yeterli destek verin.”

“BAKANLIĞI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Yıllık ortalama 100 bin tonu aşan üretimiyle Türkiye yerfıstığı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Adana’da hasadı yaklaşan yerfıstığının da fiyatlarının düştüğünü aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:

“Tarımda üretim maliyetleri fahiş oranda artarken, geçen yıl çiftçiden 12-13 liraya alınan yerfıstığının fiyatı piyasada 6-7 liraya kadar geriledi. Bunu anlamak mümkün değil. Döviz artıyor, maliyetler fırlıyor, her şeye aşırı zam geliyor ama çiftçinin ürünü para etmiyor. Bu vahim durum nedeniyle 15-20 gün içinde hasat yapacak olan yerfıstığı üreticimiz endişe taşıyor. Hasat yaklaşırken çiftçinin yaşadığı bu soruna çözüm bulunması gerekiyor. Aksi takdirde büyük zarar görecek olan çiftçimiz üretimden kopacak, borçları katlanacak. Çiftçimiz yerfıstığı fiyatının artan maliyetler nedeniyle en az 15 lira olmasını bekliyor. Bunun için piyasaya müdahale edilmeli. Üretici birlikleri eliyle çiftçiyi rahatlatacak alım fiyatı açıklanmalı ve alım yapılmalıdır. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) yerfıstığını da alım kampanyasına dahil ederek üreticilerin elini güçlendirilmeli. Ayçiçeğinde fiyat fark desteği verilmeli. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı yerfıstığı üreticisinin sorunlarını görmeye, sesini duymayı ve çözüm için adım atmaya çağırıyoruz.”…

276 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.