Hoşgeldiniz  
ads

Çetinkaya Sayıştay raporlarına dikkati çekti

admin | 19 Kasım 2018 | Genel, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet A- A+

ADANA – Sayıştay’ın Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ’yle ilgili raporlarından alıntılar yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, raporlarda saptanan sorunlara ve usulsüzlüklere dikkati çekti.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kasım ayı toplantısında gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, Dünya Çocuk Hakları Günü ve Sayıştay Raporları hakkında konuştu. Mevlit kandilinin barış ve kardeşlik getirmesini dileyerek sözlerine başlayan Çetinkaya, “Türkiye’de en çok çocuk ölümlerinin olduğu kentlerden birisi Adana’dır. Çünkü bu sosyo-ekonomik gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biri bebek ölüm oranlarıdır ve bu ilimizde, Adana’mızda çok, buna dikkat çekmek istiyorum ve bu da sağlıklı, nitelikli kentleşmeyle olabilecek bir şeydir” dedi.

 Adana’nın mutluluk düzeyi araştırmasına göre 81 il arasında 70.sırada olduğuna işaret eden Çetinkaya, sağlıklı ve nitelikli gelişmenin toplumun mutluluk düzeyi için önemine vurgu yaptı.

300 MİLYONLUK CARİ AÇIK BORÇLARLA SÜBVANSE EDİLİYOR

Sayıştay raporuna göre belediyenin gelir bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 64, gider bütçesinin ise yüzde 82 olduğunu belirten Çetinkaya, “Belediyenin geliri ile gideri arasında 300 milyon liralık bir fark var. Ekonomistlerin tabiriyle 300 milyon cari açık var. Bu da borçlarla sübvanse ediliyor” dedi.

RAYLI SİSTEM BORCU 1 MİLYAR 350 MİLYON LİRA

Büyükşehir Belediyesinin toplam borcunun 3 milyar liraya yaklaştığını ifade eden Çetinkaya, bu borcun 1 milyar 350 milyon lirasının dış kaynaklı raylı sistem borcu olduğunu kaydetti. Çetinkaya, “Metro dediğiniz, pik saatler diye adlandırdığımız sabah işe gitme ve akşam da dönme saatlerinde 40 bin kişinin altında yolcu taşımayan sistemlerdir. Adana’daki hafif raylı sistem bile değil. Çünkü dolmuşlardan bile daha az yolcu taşıyor. O yüzden metro deyip legalleştirmek doğru değil” diye konuştu.

HACİZLER NEDENİYLE BELEDİYENİN MAL VARLIĞIYLA İLGİLİ TASARRUFTA BULUNULAMIYOR

Belediyenin kamuya borcunun 417 milyon lira civarında olduğunu aktaran Çetinkaya, belediyenin 3 milyara yaklaşan borcuna karşılık 3 milyara yakın da mal varlığı olduğuna işaret etti. Çetinkaya, “Yani belediyenin borcunun karşılığında mal varlığı da var. Ancak üzerindeki hacizlerden dolayı herhangi bir tasarrufta bulunulamıyor. Tasarrufta bulunulamadığı mal varlığıyla arazi hesaplarında da 400 milyon gibi bir açık var” ifadelerini kullandı.

TEK İHALE YERİNE AYRI İHALELELER YAPILMALI

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın 550 milyon bütçesine karşın tek başına yol, köprüler ve Feke’nin asfaltlama çalışmalarını içeren 600 milyonluk ihale yaptığını anımsatan Çetinkaya, “Hem hizmetin kolaylığı hem de diğer firmaların rekabet edebilmesi için yani Feke’deki asfaltla, Seyhan’daki köprünün ihalelerinin ayrı ayrı yapılması belediye açısından daha doğru olurdu” şeklinde konuştu.

PERSONELDEN YETERİ KADAR VERİM ALINAMIYOR

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kentin en büyük işvereni olduğunu belirten Çetinkaya, ancak belediyenin personelden yeteri kadar verim alamadığının Sayıştay raporuna da yansıdığını söyledi. Çetinkaya, “Gerek eğitim, gerek ödüllendirme, gerekse denetim konusunda insan kaynaklarını iyi yönetmek gerekiyor. Ayrıca idarenin yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorunluluğu var ancak buna da uyulmadığını görüyoruz.

SAYIŞTAY’IN ASKİ RAPORUNA DİKKATİ ÇEKTİ

Sayıştay’ın ASKİ’yle ilgili raporunda da çarpıcı saptamaların yer aldığını dile getiren CHP Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, şöyle konuştu:

“ASKİ’de özellikle bazı firmaların tahakkukları yapılır yapılmaz ödendiği, bazılarının ödenmediği, bu durumun firmalar arasında bir dengesizlik yaratacağı raporda yer almış. Raporda sayaçların pahalılığından ve bazı firmalara iş kolunda olmamasına rağmen gerçekleşen devirlerden de söz edilmiş.”

SU FATURALARI ELEKTRİK FATURALARINI YAKALADI

Su fiyatlarının yüksekliğine işaret eden Çetinkaya, 2014-2015 yıllarında elektrik faturasının üçte, dörtte biri oranında su faturası gelirken, su faturalarının şu anda elektrik faturalarını yakaladığını vurguladı. Çetinkaya, “Her canlı için temel bir ihtiyaç olan suda fiyatların daha ucuz olması gerekiyor” dedi.

548 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.