Hoşgeldiniz  
ads

“Gübre ve mazot, desteklemenin dışına çıkarılamaz”

admin | 01 Ekim 2019 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımda destekleme modelinin değiştirilerek gübre ve mazot gibi girdi kalemlerinin destekleme dışına çıkarılması iddialarına sert tepki gösterdi. Her geçen gün yükselen maliyetlerin yanı sıra ürünleri para etmeyen çiftçilerin çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Barut, “Üreticinin derdi dağ gibi olmuşken, üreticinin feryadını duymayanlar şimdi de desteklemenin kaldırılmasından söz ediyor. Bunu asla kabul edemeyiz” dedi.

MECLİS’E TAŞIDI

Tarımda destekleme modelinin değiştirilerek gübre ve mazot gibi girdi kalemlerinin destekleme dışına çıkarılması iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Ayhan Barut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi sundu. 2020 yılı itibariyle tarımda destekleme modelinin değişeceğine yönelik iddiaların kamuoyuna yansıdığını aktaran Ayhan Barut, “Kamuoyuyla paylaşılan bilgiler arasında tarımın temel girdisi mazot ve gübre gibi kalemlerin artık destekleme dışına çıkarılarak desteklenmeyeceği, yani prim fark ödemesinin yapılmayacağı, ekimi biçimi yapılan tarımsal ürünlerde ise farklı bir yöntem uygulanacağı belirtilmektedir” diye konuştu.

PUAN SİSTEMİNİ ANLATTI

Tarımsal desteklerle ilgili yapılmak istenen değişikliklerden söz eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Yapılan açıklamalara göre Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerimizin üretim yaptıkları bitkisel ürünlerde çiftçiye 4 kategoride puan verilerek, her ürün için farklı puanlama sistemi uygulanacağı, puanı en yüksek olan çiftçilerin en yüksek desteği alacağı ifade edilmektedir. Ayrıca sözkonusu çalışmada ürün bazında belirlenen puanların ülkemiz şartlarında üreticiler tarafından alınabilecek en yüksek puanlar olduğu, fakat iyi tarım, organik tarım yapmayan, organik gübre kullanmayan çiftçilerimizin bu puanları alamayacakları da bir gerçektir.”

“MAZOT VE GÜBRE NEDEN DESTEKLEME DIŞINA ÇIKARILMAKTADIR?”

Konuyla ilgili endişe ve tepkisini dile getiren Ayhan Barut’un Meclis’e sunduğu önergede şu sorulara yanıt arandı:
“1. Tarım ve Orman Bakanlığı hangi mesleki ve akademik çalışmanın sonucunda tarımda destekleme sisteminde değişikliğe gitmektedir?
2. Tarımsal üretimimizi ve çiftçilerimizi derinden etkileyecek olan bu karara ilişkin Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraatçiler Derneği, Ziraat Odaları, üretici birlikleri ve Ziraat Fakülteleri gibi sektör paydaşlarından görüş alınmış mıdır? Alınmışsa görüşleri ne olmuştur? Yapılacak olan değişiklik hangi çalışmanın sonucudur? Hangi kuruluşlar, kim yada kimler katkı yapmıştır?
3. Geçtiğimiz aylarda duyurulan ve geri çekilen ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ gibi destekleme sisteminde değişikliği öngören bu çalışmada aynı kaynaklarca mı hazırlanmıştır?
4. Bahse konu destekleme modeli nasıl bir modeldir? Destekleme modelinde ifade edilen sözkonusu 4 kategori nedir? Bu model ile ülkemiz tarımı nasıl etkilenecektir?
5. Sözkonusu modelin uygulandığı dünya ülkelerinden örnekler var mıdır? Hangi ülkelerde uygulanmakta ve ne gibi sonuçlar elde edilmiştir? Bu model ile çiftçinin, üreticinin desteklenmesi için hangi yeni imkanlar sağlanmaktadır?
6. Çiftçinin üretmesi için en temel girdi kalemi mazot ve gübre neden destekleme dışına çıkarılmaktadır? Bu destekleme modeli üreticimizi, çiftçimizi daha fazla mağdur etmeyecek mi?
7. Tarımsal desteklemelerde puan toplama aklı/fikri kime aittir? Üniversite yerleştirmelerinde, KPSS sonuçlarında adayların sıralaması için önemli olan puan sistemini ya da bankalarca harcamaya yönelik uygulanan puan toplama mantığı, ülke tarımı ve çiftçisi açısından nasıl uygulanabilir görülmektedir? Bu düşünce çiftçimizle ve üreticimizle alay etmek değilse nedir?
8. Ülkemiz 7 bölge 81 ilinde iklim şartları toprağın verimliliği ve ürün bazında alınacak rekolte az çok belli iken puan uygulaması ile çiftçilerimiz mi yarıştırılmak istenmektedir? Yoksa üreticiye, çiftçiye destekleme verilmemesi için mazeret mi aranmaktadır? Bu tasarruf yöneticilerin, karar alıcıların ne kadar tarımdan ve topraktan uzak olduklarını göstermez mi?
9. Tarımın temelinde mevsimsel etkiler, iklim koşulları yer alırken ve muhtelif doğa olaylarının etkisi açıkken düşünülen puanlama sistemi ne kadar gerçekçi olacaktır?
10. Ülkemizde yaşanacak herhangi bir afet nedeniyle ortaya çıkacak çiftçi mağduriyeti hangi kriterler esas alınarak desteklenecek ve giderilecektir?
11. Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 yılı ürün desteklemelerini neden açıklamamaktadır?
12. Üreticiyi, çiftçiyi içinden çıkılmaz daha büyük sorun ve sıkıntılara sürükleyen bu politikalardan ne zaman vaz geçeceksiniz?
13. Tarımda alınan bu denli önemli kararlar ve çalışmalar için TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan neden görüş alınmamakta? Neden yapılan çalışma komisyon üyesi milletvekillerine sunulmamaktadır?”

456 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.