Hoşgeldiniz  
ads

Havayolunda neler oluyor?

admin | 10 Eylül 2019 | Alt Manşet, Ekonomi, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

“Uçak sefer sayıları neden azaldı?”

“Adana’daki uçak sefer sayıları 32’den 18’e düşürüldü”

İflas açıklayan havayolu şirketleri meclis gündeminde

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin,Türk Hava Yolları (THY) ve bazı özel havayolu şirketlerinin Yeni İstanbul Havalimanı’ndan 2019 yılı içerisinde Adana Şakirpaşa Havalimanı’na gerçekleşen sefer sayılarında değişikliğe gittiğinin belirlendiğini vurguladı.

2017 yılı Nisan ayından önce Adana’dan İstanbul’a 17’si Atatürk Havalimanı ve 15’i de Sabiha Gökçen havalimanından olmak üzere toplamda günde 32 sefer düzenlenirken bu sayının şimdilerde 18’e düştüğü, düzenlenen 18 seferin 7’sinin Avrupa yakasına (Yeni İstanbul Havalimanı) gerçekleştiğine işaret eden Dr. Şevkin, 2017 – 2019 yılları arasında iflas açıklayan veya Adana’ya uçuşlarını durduran özel havayolu şirketlerini meclis gündemine taşıdı.

İPTALLER YAŞANIYOR MU?
Türkiye’deki 56 havalimanının karar-zarar hesaplarını da sorgulayan Dr. Şevkin, Adana şehir merkezinde gastronomi ve kültür turizmiyle gelişen, yanı sıra hemen tüm ilçelerinde tarihi ve doğal güzellikleriyle birlikte Karataş ve Yumurtalık ilçeleriyle de deniz turizmine olanak sağlayan Türkiye’nin güzide kentlerinden biri olduğuna işaret ederek, hem Adana’da hem de Türkiye genelinde yaşanan iptalleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’a sordu.

Son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Adana’yı kamu yatırımlarının dışında tuttuğunun bilindiğini söyleyen Dr. Şevkin, “Geniş potansiyeline rağmen gün yüzüne çıkmayan, istenen seviyede yerli ve yabancı turisti çekemeyen Adana turizmi, uçak sefer sayılarındaki iptaller ya da kısıtlamalar nedeniyle yeni bir darbeye maruz kalmıştır” dedi.

THY’NİN UÇAK FİLOLARINI DA SORGULADI

Özellikle turizm şirketlerinden ve vatandaşlardan gelen şikayet ve talepleri meclis gündemine taşıyan Dr. Şevkin, Bakan Turhan’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1-    Adana’dan İstanbul’a 17’si Atatürk Havalimanı ve 15’i de Sabiha Gökçen havalimanından olmak üzere toplamda günde 32 sefer düzenlenirken bu sayının şimdilerde 18’e düştüğü, düzenlenen 18 seferin 7’sinin Avrupa yakasına (Yeni İstanbul Havalimanı) gerçekleştiği doğru mudur?

2-    2017 – 2019 yılları arasında iflas açıklayan ve/veya Adana’ya uçuşlarını durduran özel havayolu şirketleri var mıdır? Varsa hangileridir?

3-    Türk Hava Yolları (THY) elinde bulunan uçak sayısı kaçtır, modelleri nelerdir?

4-    THY’nin 2017-2019 yılları arasında Adana başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında iptal ettiği seferler mevcut mudur? Mevcutsa yurtiçinde ve yurtdışında hangi bölge ve şehirlerde iptaller yaşanmıştır?

5-    THY’nin uçak filosuna dahil edilmesi gereken ve teslimatı gerçekleşmeyen uçak ya da uçaklar var mıdır? Varsa hangi model ve markalarda kaç adettir?

6-    Havayollarının iç hat uçuşlarında büyük öneme sahip Amerikan Doları-Türk Lirası kurunun dengelenmesiyle ilgili çalışmalar gerçekleştirilmekte midir?

7-    Havayollarının iç hat tüm gelirlerinin Türk Lirası cinsinden ancak tüm giderlerinin Amerikan Doları cinsinden gerçekleşmesi nedeniyle kur farkından doğan maliyetler zarara yol açmış mıdır? Açmışsa 2017-2019 yılları arasında gerçekleşen zarar Türk Lirası olarak ne kadardır?

8-    Bilindiği üzere 2019 yılı Nisan ayında Atatürk Havalimanı kapatılmış ve tüm operasyonlar Yeni İstanbul Havalimanı’na taşınmıştır. Yeni İstanbul Havalimanı’nda operasyon yapma maliyetinin Atatürk Havalimanı’nda operasyon yapma maliyetine göre yüzde 40 daha pahalı olması ve işletmecinin yüksek maliyetler nedeniyle lokal operasyon yapan havayollarına hiçbir şekilde indirim yapmaması nedeniyle yaşanan sorunlar tarafınızca incelenmiş midir?

9-    Seferlerin iptalinin birinin de 60 ABD Doları seviyesinde seyreden Brent petrol fiyatları nedeniyle gerçekleştiği ve birçok havayolu şirketinin zarar ettiği doğru mudur?

10-  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği üst fiyat limitinin düzenlenmesi için başvuran havayolu şirketlerinin bu başvurularının reddedildiği doğru mudur? Doğru  ise nedenleri nelerdir?

11-  2003 yılında 26 olan havalimanı sayısının günümüzde 56’ya çıktığı bilinmektedir. 56 havalimanından kaç tanesi zarar, kaç tanesi kâr etmektedir? Kâr ve zarar eden havalimanları hangileridir?

12-  2003-2019 yılları arasında havayolunu kullanan vatandaş sayısının yıllara göre dağılımı nedir? 

584 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.