Hoşgeldiniz  
ads

Kalp Krizi Göğüs Ağrısı İle Geliyor

admin | 07 Kasım 2019 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Göğsünüz mü ağrıyor? Ambulans Çağırın

Göğüs Ağrısı olan hastalarda 112 Acil Servis’in müdahalesi kalp krizine bağlı ölümleri azaltıyor

Çoğu kez belirti vermeyen ancak, şiddetli göğüs ağrısı ile ortaya çıkabilen kalp krizlerini önlemede 112 Acil Servis önemli bir işlev üstleniyor. Ancak, Türkiye’de  göğüs ağrısı olan hastalarda  112 acil servis çağırma oranı  % 11 civarında iken  bu oran Japonya’da  % 80’e kadar çıkıyor.

ADANA / Sağlık Bilimler Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma  Hastanesi  Öğretim Üyesi ve Kardiyoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr İbrahim Halil Kurt, göğüs ağrısı olan hastalarda 112 Acil Servis’in müdahalesinin kalp krizine bağlı ölümleri azalttığını bildirdi.

Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarına yönelik eğitim toplantısında, sadece ileri yaşta değil her yaş grubunda görülebilen kalp krizinin, dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

“Kalp krizinin ilk ortaya çıkış şekli çoğunlukla göğüs ağrısıdır” diyen Prof. Dr. Kurt, “Bazı kişilerde hafif göğüs ağrıları ileride oluşabilecek kalp krizinin habercisi olabilir. Özellikle eforla gelen göğüs ağrıları mutlaka dikkate alınmalıdır.  Örneğin yürümek veya merdiven çıkmakla gelen göğsün ortasında baskı ve yanma tarzındaki ağrılar kalp krizi habercisi olarak değerlendirilmeli. Ancak çoğu kişide kalp krizinin habersiz de ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır” bilgisini verdi.

Prof. Dr. Kurt, kalp  krizi sırasında müdahale için geçen sürenin hayati önem taşıdığını belirterek, şöyle devam etti:

 “Ülkemizde  göğüs ağrısı olan hastalarda  112 acil servis çağırma oranı %11 civarında iken (TÜRK MI çalışması) bu oran japonya’da % 80’e kadar çıkmaktadır. Ambulans sisteminin kullanımı durumda kalp krizine yaklaşım açısında hastalardan kaynaklanan gecikme bertaraf edilmektedir. Ülkemizde göğüs ağrısı olan hastalarda ambulans intikal süresi yeni yapılan TÜRK MI çalışmasında  15 dakika olarak bulunmuştur.  Bu oran dünya ortalamasını üzerindedir.”

Prof. Dr. Kurt, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin sahip olduğu fiziki imkanlar sayesinde helikopter ambülansla hastaların uzak ilçelerden hastaneye en kısa sürede ulaştırıldığına dikkati çekerek,  “Adana ilimizde şehir içi intikal süresinin %  95 oranında, 10 dakika ve şehir dışında ise % 87 oranında 30 dakikanın altında sağlanabilmektedir. Özellikle balon  ve/veya  pıhtı eritici ilaç ihtiyacı olan hastaların uygun sürede uygun yere ulaştırılması için ambulansta hastanın tanısı konularak 7/24 balon işlemi yapılan hastaneye işlemin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.”  

1 DAKİKALIK GECİKME ÖLÜM ORANINI YÜZDE 2 ARTIRIYOR

Kalp krizi geçiren bir hastada 1 dakikalık gecikmenin ölüm oranını %2 oranında artırdığını belirten Prof. Dr. Kurt,  “Bu durum göz önüne alınırsa  bu tip hastalarda zamanın kıymeti  daha da net anlaşılmaktadır. Hastaların uygun şekilde ve etkin tedavi almalarının yolu hastane öncesi ve hastane içi aşamalarının müşterek yapılmasına bağlıdır. Bunun yanı sıra hastaların  ihtiyaç duyduğu tedavi imkanlarına sahip olmayan bir hastaneye götürülmesinden kaynaklanan gecikme, hastaların durumunu kötüleştirmeye yol açabilmektedir” dedi.

473 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.