Hoşgeldiniz  
ads

Gürer: “Tarımda tehlike çanları çalıyor. İthal ürün dahi bulmak zorlaşıyor”

admin | 22 Ekim 2020 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, resmi Gazete’de bugün yayımlanarak yürürlüğe giren ve bazı hububat ürünlerinde gümrük vergisinin sıfırlanmasını öngören Cumhurbaşkanı Kararı’nın, ülkemizde tarımda yaşanan sorunların pandemi sürecinde giderek derinleştiğinin somut göstergesi olduğunu söyledi. 

Bu yılın pandemi sürecinin tüm dünyada ülkelerin kendi kendine yetebilirliğini ön plana çıkaracağı ve hububat üretimiyle ilgili önlemlerin alınması gerektiği konusunda Tarım ve Orman Bakanlığını uyardığını anımsatan Gürer, “Ancak uyarılarımız dikkate alınmamış ki bugün yurtdışından hububat alımı için gümrük vergileri sıfırlandı” dedi. 

TMO’nun ekmeklik buğday için 1650 lira, makarnalık buğday için de 1800 lira taban fiyat açıklamasına rağmen Ağustos ayında yurtdışından tonu 2450 liradan makarnalık buğday ithal edildiğini hatırlatan Gürer, “Kendi çiftçimizden  tonu 1800 liraya aldığımız makarnalık  buğdayı yurtdışından 2 bin 450 liraya getirip, iç piyasaya 1900 lira civarında fiyata sattık. Hasat döneminde 1650 liradan TMO’nun aldığı  ekmeklik buğdayın fiyatının hasat döneminin sonunda buğday borsalarında 2 bin liraya çıkması birilerinin vurgun vurmasına neden oldu” diye konuştu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında tarımda yaşanan sorunlar ve hububat ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Gürer, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında buğday, arpa ve mısır ithalatına ilişkin İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararının yayımlandığını belirterek, “Söz konusu karar uyarınca, buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 1 Ocak 2021’e kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak” dedi. 

Bu kararın pandemi sürecinde tarımda yaşanan sorunların giderek derinleştiğinin bir göstergesi olduğunu belirten Gürer, “Yılbaşında Tarım ve Orman Bakanlığı’nı uyarmıştım. Dünyada ülkelerin kendi kendine yetebilirliğinde sorun ve sıkıntı yaşanabileceğini belirtmiştim. Mayıs ayında ekmeklik buğday için 1650 lira, makarnalık buğday için 1800 lira taban fiyat belirlendi. Bu süreçte doğal olarak küçük aile tipi işletmeler borçlarından kurtulmak için ürününü satmak zorunda kaldı. Durumu elveren tüccarlar ise ürünü depoda sakladı. Geçen süre içinde Ağustos ayındaki hasat sonunda yurtdışından makarnalık buğday ithal edildi. İthal  makarnalık buğdayın tonuna 2 bin 450 lira ödendi. Kendi çiftçimize 1800 lira verirken, yabancı ülkelerin üreticilerine 2 bin 450 lira ödedik” dedi.

Şu anda ülkemizde borsalarımızda makarnalık buğday fiyatının 2 bin 400 ila 2 bin 500 lira arasında değiştiğine de dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, ekmeklik buğdayın ise 2 bin lira civarında satıldığını ifade etti. 

TMO Genel Müdürünün bu yılın sonunda buğday fiyatının ne olacağının öngörülemediği yönündeki açıklamasına da vurgu yapan Gürer, “TMO kendi çiftçisinden 1650 liraya buğday alıp 20 milyon tona yakın buğday üretilen ülkemizde 10 milyon tonun üzerinde buğday aldıysa piyasa dengelemesi kolaylaşırdı. Görünen o ki TMO çiftçiyi yine tüccara mahkûm bıraktı. Yeterli stok olmaması nedeniyle ithalata sarıldı. Pandemi nedeniyle ithallat yapacağımız ülkelerde piyasa yükseliyor ve ithal edecek ülke sayısı azalıyor. Çünkü tüm ülkeler önce can diyor” ifadelerini kullandı. 

Makarna Üreticileri Derneği Başkanının, makarnanın yurtdışına satışına sınırlama getirildiği yönündeki açıklamasında 153 ülkeye makarna satarken, getirilen sınırlama ile 25 yılda elde edilen pazarın kaybedildiğine dikkat çektiğini belirten Gürer, “Dahilinde İşleme Rejimi kapsamında yurtdışından buğday getiriliyor. 2 bin 450 liraya ithal edilen buğday iç piyasada 1950 liraya veriliyor. TMO ithalattan ton başına 500 lira zarar ediyor. Buna rağmen makarnalık buğday ile ilgili talep var” dedi. 

Son yıllarda yaklaşık 2.5 milyon hektar buğday ekim alanının daraldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Önümüzdeki yıl sorun olacağı açık. Kırsal kesimdeki çiftçiden 1650 liraya buğday alınıp hasat döneminin sonunda bu fiyatın 2 bin liraya çıkması birilerini vurgun vurmasına neden oluyor” diye konuştu. 

Tüccarın piyasayı yükseltmesi ya da ithalatla buğdayın yüksek fiyata alınmasının un fiyatlarını da artırdığına işaret eden CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunun yansıması olarak ekmek 1.5 liraya, simit 2 liraya yükseldi. Böyle giderse bu artışlar devam edecek. Bir an önce kendi çiftçimizi desteklemeliyiz” ifadelerini kullandı. 

PANCAR TABAN FİYATI AÇIKLANSIN 

CHP Milletvekili Gürer, basın toplantısında hafta sonu seçim bölgesi olan Niğde’de köy ve kasabalarda çiftçilerle yaptığı görüşmelerde tespit ettiği sorunlara da değindi. 

Gürer, pancar taban fiyatlarının henüz açıklanmamış olmasının, 20 Eylülden bu yana fabrikalara ürün veren üreticiyi kaygılandırdığını belirtti. Geçen yıl 1 Eylülde açıklanan pancar taban fiyatının bu yıl henüz açıklanmamasının altında, bu yıl da geçen yıl taban fiyatı olan 300 liradan taban fiyat uygulanacağı yönündeki endişelerin giderilmesi gerektiğine vurgu yapan Gürer, “Bu yıl üretici 16 polar için 390 lira fiyat bekliyor. Şayet fiyat geçen yılki gibi 300 lira olursa pancar üreticisi ekimden vazgeçecek. Nişasta bazlı şurup gibi insan sağlığına zararlı olduğu bilinen ürünlerin önü açılacak. 400 binden 100 bine kadar düşen pancar üreticisi sayısı daha da azalacak” uyarısında bulundu.

Bir an önce taban fiyatı açıklayın çağrısı yaptı.

PATATESİ TÜCARDA ALMIYOR

Patates üreticilerinin sorunlarına da değinen Ömer Fethi Gürer, 1 liraya mal edilen patatesin tarlada 50 kuruşa bile zor satıldığına dikkat çekerek, çiftçinin isyan ettiğini, artan girdi maliyetlerine karşın, fiyatın düşmesinin, üretim alanlarının daralmasına neden olduğunu kaydetti.

Gürer, “Girdi fiyatları artarken maliyetinin altına dahi patates satamayan çiftçi iktidarın duyarsızlığına isyan ediyor” dedi.

HAYVANCILIKTA SORUNLAR KATLIYOR

Güneydoğu illeri ve Mersin ilinde baş gösteren ve büyükbaş hayvanlarda ölümlere neden olan üç gün hastalığıyla ilgili olarak, Tarım ve Orman Bakanlığını uyardığını anımsatan Gürer, “Bakanlık hayvan sahiplerinin ithal aşı getirebileceğini açıkladı. Ancak süresi içinde aşılama yapılamadığı için onlarca hayvan öldü” dedi.

Çiğ süt üreticinin sorunlarına da değinen Gürer, süt üretim maliyetlerinin yüzde 40’ın üzerinde artmasına rağmen çiğ süt fiyatının geçen yılki fiyat olduğunu bu nedenle üreticilerin hayvanlarını kesime vermek zorunda kaldığını ifade etti. 

DOMATESİN  KİLOSU 40 KURUŞ, SALÇANIN  KİLOSU 15 LİRA 

Domatesin maliyetinin 70 kuruş olmasına rağmen 40 kuruşa bile satılamadığını kaydeden Gürer, “10 kilo domatesten 1 kilo salça üretiliyor. En düşük salça 15 lira. Tarladaki domatesin fiyatı düşük, üretici kazanamıyor. Tüketici ise yüksek fiyata ürün alıyor. Bu sistemde sadece aracılar kazanç elde ediyor” dedi.

CHP milletvekili Gürer, Türkiye’nin hububat, pirinç ve ham yağda kendi kendine yetecek duruma gelmesi gerektiğini de belirterek, “AKP’nin tarım politikasının sorunlu olduğu pandemi sürecinde net bir şekilde ortaya çıktı. Ekili alanları yeniden çoğaltılmalı, çiftçiye bedelsiz tohum verilmeli, ilaç, gübre ve mazottaki fiyat artışları durdurulmalıdır” diye konuştu. 

2178 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.