Hoşgeldiniz  
ads

Çiftçi Alternatif ürünlere yönelmek zorunda

SÜLEYMAN YALÇIN | 09 Kasım 2021 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Köşe Yazıları, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler


SÜLEYMAN YALÇIN
gercekadana01@gmail.com

Son yıllarda çiftçiyi tarlasını ekmeme üzerine düşünce içine sokan girdi maliyetleri nedeni ile, Tarım ekim alanları azalmaya başladı.

Dünya’da kıtlık meselesi ile başı belada! son yıllarda iklim değişiklikleri de bunu tetikleyen nedenler arasında.

Hal böyle olunca Bilim adamları önce suyumuzu dikkatli kullanalım diye dillerinde tüy biter hale geldi. Gerç Dünya’da yeteneksiz siyasetçilerde bu durumun baş mimarı.

Önümüzde ekim ayları var, mesela Buğday ekimi bu aylarda yapılıyor ve tohum ve gübre fiyatları yüzde iki yüz artınca Ekelim mi, ekmeyelim mi diye karar vermeye çalışan bir dolu çiftçi karar aşamasında.

sonrası, ocak,şubat aylarında Ayçiçek ekimi var, ondada durum aynı girdi fiyatları çok yüksek. O zaman ne yapmak gerek Tarımın her kolunda para kazanmak hak getire!…

Alternatif ürün bulmak gerek…

Bakın, Adana Çiftçisi Pamuktan neden vaz geçti?

Aynı sorunlar ondada vardı,üreten çok emek sarf ediyor ama, emeğinin karşılığını alamıyor.

Alternatif ürünler dedim,  geçen gün Tarım fuarını gezdim, Bir traktör 200 binden başlayıp bir milyona kadar gider mi? Bu rakamlarla kim ne kazanabilir?

Alternatif ürün deyince Turhan Kendirli diye bir bey Maral falfa diye bir ürün geliştirmiş.

Hindistandan esinlenmiş ve yem fiyatlarını ucuza getirecek bir ürün olarak karşımıza çıktı.

Fakat,

Yarın bir gün ona da rağbet arttı mı onunda fiyatları artar, “bu ülkede yaşamanın bir maliyeti var” bence. Mısır silajı 10 ton veriyorsa bu beş katı bir ürün elde ediyorsunuz.

Deyim göre bir dönüm tarladan 100 ton Maral falfa alabilirsiniz söylemi var. Fakat, Türkiye’de bazen uçuk sözler çok oluyor, siz onun yarısını düşünün bence!…

Birde çelik çok pahalı geldi bana, toplu alırsanız 15 TL, Tek alırsanız 50 TL diyorlar.

su problemi fazla yok 12 günde bir sulama yetiyor, 80 günde ürün veriyor ve yılda 4-5 ürün alabiliyorsunuz,ömrü 10 yıl gibi sanki kamışa benziyor ama,içi dolu ve hayvanlar çok lezzetli şekilde yiyiyor.

Hal böyle olunca hayvancılık yapanların imdadına yetişebilir, kaba yem olarak verilen bu ürün bence ülke için alternatif ürünlerin yerini alabilir, denenmesi gereken bir ürün.

655 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.