Hoşgeldiniz  
ads

“PAMUKTA DA DIŞA BAĞIMLIYIZ”

admin | 17 Nisan 2020 | Alt Manşet, Ekonomi, Genel, Gündem, Manşet, Siyaset, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Koronavirüs salgını nedeniyle ekonominin neredeyse durma noktasına geldiğini ve pamuk üretiminin de bu süreçte olumsuz etkilendiğini anımsatan Ayhan Barut, alınacak önlemler ve yapılacak desteklerle ekonominin korunacağını, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını kaydetti. Türkiye’nin yıllara göre değişmekle birlikte ortalama 1 milyon ton pamuk ürettiğini aktaran Ayhan Barut, yıllık tüketimin ortalama 1.5 milyon ton olduğunu, aradaki farkın ithalat yoluyla giderilmeye çalışıldığını ifade etti. Türkiye’nin pamukta da ithalatçı konumda bulunduğunu dile getiren Barut, 30’dan fazla işkolunun hammadesi olan pamuk için yıllık ithalata 1 milyar 250 milyon dolar civarında para ödendiğini vurguladı.

“BELİRSİZLİKLER ÇİFTÇİYİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞTIRIYOR”

Ulusal Pamuk Konseyi’nden üretici birliklerine, meslek odalarından çiftçilere herkesin pamukla ilgili ‘çözüm’ çağrısı yaptığına dikkat çeken Ayhan Barut, şöyle devam etti:
“Salgınla birlikte Türkiye pamuk üretimi de çok
önemli bir dönüm noktasından geçiyor. Salgının etkisiyle işlerin durma noktasına gelmesi canımızı yakıyor. Pamukla ilgili işin uzmanları, ülkemizin büyük emekle ulaştığı ortalama 850 bin ton lif pamuk seviyesinin yüzde 40 azalma ile 600 bin tona gerilemesi riskinden söz ediyor. Buna göz yumulmamalıdır. Ekim öncesinde pamuk üreticisinin finansmana erişiminin zorlaşması kabul edilemez. Zaten şu anda kredi ertelemesi yapılmıyor, maalesef yeni kredi kanalları da açılmıyor. Tüm bunların yanı sıra 2019 yılı pamuk primleri de ne yazık ki hala ödenmiş değil. Üstelik ekim öncesinde pamuk üreticilerimiz 2020 yılı desteklerinin ne olacağını dahi bilmiyor.

578 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.