Hoşgeldiniz  
ads

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ormanlık alanlarda ortaya çıkan rantı, Meclis Araştırma Önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

admin | 27 Ağustos 2020 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Gürer: “Ormanlıklara kıymayın efendiler”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son günlerde artan yangın haberleri ile gündeme gelen orman alanları için farklı bir konuyu gündeme getirdi. Ormanların yangın, maden ve yanlış uygulamalarla tüketildiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 49 yıllığına tahsis edilebilen özel ağaçlandırma alanlarının üçüncü kişilere devrine olanak sağlanmasıyla ormanlık alanlarda ortaya çıkan rantı ve yaratacağı sorunlara yönelik hazırladığı Araştırma Önergesini TBMM Başkanlığına verdi.

AĞAÇLANDIRMA ALANLARI DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ilk uygulamada sadece odun ürünlerine izin verilen özel ağaçlandırma alanlarındaki yeni uygulama ile kültür bitkilerinin dikilmesine de izin verileceğini ve bunun da ormanlık alanlardaki prefabrik yapılara, elektrik ve su aboneliğine de doğal olarak izin vermek demek olduğunu belirterek, “Komisyondan geçerek meclise gelecek yeni düzenleme ile orman alanları adeta fırsatçıların iştahını kabarttı” dedi.

AMACINA UYGUN KULLANILMALIDIR

Özel ağaçlandırma alanlarının amacına uygun kullanılmasının önemine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer; vatandaşların, tüzel kişilerin, belediyeler, dernekler ve vakıfların ormanlık arazileri 49 yıllığına kiralayıp özel ağaçlandırma alanı olarak oluşturabildiğini anımsattı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ormanlık alanlarda 65 bin hektara yakın sahanın önemli bir bölümünün kiralandığını, Türkiye genelinde 21 bin adet özel ağaçlandırma müracaatının bulunduğunu kaydetti.

FIRSATÇILARA KAPI AÇILMASIN

Özel ağaçlandırma alanlarının oluşturulmasına yönelik ilk uygulamada sadece odun ürünlerine yönelik izinler verilirken daha sonra odun dışı ürünlere de izin verildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yeni uygulamayla üretim, işleme, bakım ve koruma amaçlı konteyner, karavan, prefabrik bekçi evi, taşınabilir tuvalet, hangar, depo, su deposu, sulama ve yangın havuzu, su isale hattı, su kuyusu, don kırıcı tesisler ve elektrik tesisleri yapımına izin verilerek sahalar konumuna göre değer kazandırılmıştır. Devir işleminden para kazanmanın yolu açılınca da fırsatçılar için kazanç kapısı haline gelmiş, araziler adeta alınıp satılan bir mülk gibi işlem görmeye başlamıştır. Devirlerin büyük paralarla ve kayıt dışı olarak yapılmasına engel olunmaması özel ağaçlandırmayı amacından saptırmıştır” dedi.

KAPSAMLI ARAŞTIRMA ŞART

Yeni uygulama ile kültür bitkilerinin dikilmesine izin verilmesinin, ziraat alanına dönüştürülen ormanlık alan içine yapılan prefabrik yapılara, elektrik ve su aboneliğine de izin verilmesi demek olduğunu ve fırsatçıların iştahını kabarttığını söyleyen Ömer Fethi Gürer, ormanlık alanların daralmasına yol açacak ve Anayasa’ya açıkça aykırı olan bu uygulamanın kapsamlı bir şekilde araştırılması gerektiğini belirtti.

1233 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.