Hoşgeldiniz  
ads

Eğitim Sen Adana Şubesi “Sınavsız Eğitim Modelleri geliştirilmelidir.”

admin | 21 Aralık 2020 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

  konulu yazılı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin KAYA;   Salgın koşullarında öğretmenlerin fedakarca eğitim-öğretime devam ettiği, öğrenci ve velilerle sürekli iletişimde olduğu herkesin bildiği gerçektir. Bin bir güçle görevlerini sürdüren öğretmenlerin meslekleri dışında başka bir alanda görevlendirilmeleri kabul edilemez. İlimizde 41 öğretmenin filyasyon ekibinde, 20 öğretmeninde çağrı merkezinde görevlendirilmiştir. Öğretmen arkadaşlarımızın istekli ya da resen görevleri dışında çalıştırılmaları doğru olmadığı gibi kabul edilemez. Bu görevlendirmelerin iptal edilmesini, öğretmen arkadaşlarımızın asli görevleri olan eğitimciliğe devam etmesini talep ediyor ve bekliyoruz.

     MEB’in son açıklamasında uzaktan eğitim 22 Ocak 2021 tarihine kadar uzatıldı. Yarıyıl tatili Nisan ayındaki ara tatilde eklenerek 3 haftaya çıkarıldı. Pandemi koşullarında bu olumlu bir yaklaşımdır. Ancak 10 aydır yüz yüze eğitimden uzak kalan öğrencilerimizin yüz yüze sınav yapılacak olması anlaşılır olmadığı gibi doğruda değildir. Uzaktan yapılan eğitimin ölçme değerlendirmesi yüz yüze yapılamaz. Salgın koşullarında eğitim üzerine daha çok düşünülmeli ve “Sınavsız Eğitim Modelleri geliştirilmelidir.”  

     Uzaktan yapılan eğitimde yaşanan sıkıntılar, eksiklikleri çeşitli zamanlarda kamuoyuyla paylaşmıştık. Uzaktan eğitime katılımın %30 geçmediğini, öğrencilerimizin büyük bir bölümünün uzaktan eğitimin dışında kaldığını, derslerin istenilen verimde ve başarıda  geçmediği bir süreç yaşamıştık. Eba’da teknik alt yapı sorunlarının çözülmemiş olması, müfredatın uzaktan eğitime uygun hale getirilmediğini,  teknik araç- gereçler ve ders dokümanlarının hazırlanmadığı belirtmiştik. Uzaktan eğitimin bu denli sorunlarla yapıldığı bir dönemde öğrencilerimizi yüz yüze sınava tabi tutmak doğru değildir. Böyle bir sınav bilimsel açıdan pedagojik ölçme-değerlendirme anlayışına da uygun düşmemektedir. Öncelikle ölçme-değerlendirmedeki eşitlik, kapsayıcılık, güvenirlik anlayışına aykırı olacaktır. Aynı koşullara sahip olmayan, aynı eğitim sürecinden geçemeyen öğrenciler arasındaki eşitsizliği artıracaktır.  Bu sınav yoksul öğrencilerin alehinde bir işlev görecektir. Adana’da binlerce yoksul öğrenci açısından bu sınav telafisi olmayan olumsuzluklar doğuracaktır. 

     Eğitim Sen olarak diyoruz ki; salgının öğrencilerimiz ve velilerimiz üzerinde yarattığı her türlü olumsuzluğun yanı sıra bir de sınavla psikolojik travma yaratmayın.  Bu sınavlar öğrencilerimiz üzerinde yeni travmalar yaratacaktır. Bu olağanüstü dönemlerde daha dikkatli davranmalı, öğrencilerimizin psikolojisi gözetilmelidir.

     Adana’da salgının geldiği ürkücü boyutlar ortadadır. Sınavların okul ortamında yapılacak olması, hangi tedbirleri alırsanız alın öğrenci ve öğretmenlerimizin sağlığını riske edecektir. Sınavların en az 2 hafta süreceği düşünüldüğünde okula geliş gidişler, öğrencilerin saatlerce aynı sınıfta bulunacak olması, salgın koşullarında alınan tedbirlere uygun değildir.

     Değerli Basın Emekçileri,

    Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin sağlığını tehlikeye atacak bu sınavlar yapılmamalıdır. Bu salgın döneminde Öğrencilere psikolojik destek vermek, yetenek, bilgi ve becerilerini geliştirmek için, puansız sınavsız bir model bulunmalıdır.

    Değerli Basın Emekçileri

    Pedagojik ölçme-değerlendirme açısından ve salgının geldiği boyutlar düşünüldüğünde MEB’in ortaöğretim öğrencileri için aldığı sınav kararını doğru bulmuyoruz. MEB yetkilerine bir kez daha sesleniyoruz.  Sınav kararınızdan vazgeçin. Milyonlarca öğrencinin ve yüz binlerce öğretmenin sağlığını tehlikeye atmayın. Sınavlar iptal edilsin….

916 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.