Hoşgeldiniz  
ads

Seyhanlılar artık kendi gübresini üretiyor

admin | 24 Nisan 2022 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

İŞKAD-Seyhan Belediyesi işbirliğinde yepyeni bir proje geliştirildi

Seyhan’daki evlerde artık kompost gübre üretiliyor

Seyhan’da yeşil üretim dalga dalga yayılıyor

ADANA – İş Kadınları Derneği’nin (İŞKAD), Seyhan Belediyesi ile birlikte hayata geçirdiği “Gıdamı Koruyorum” projesi kapsamında evlerdeki mutfak atıkları kompost gübreye dönüştürülüyor. Proje kapsamında ilk olarak gıda işletmelerinden toplanan organik atıkların kompost gübreye dönüştürülmesinin ardından bu kez yepyeni bir uygulama başlatıldı.

İŞKAD ve Seyhan Belediyesi, işbirliğiyle artık Seyhan’daki evlerde isteyen vatandaşlar kendi gübresini kendisi üretebilecek.
Seyhan Belediyesi’nin kompost üretim tesislerinde Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’la bir araya gelen İŞKAD Başkanı Berman Mantı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve İŞKAD ailesi, tesislerdeki çalışmaları yerinde inceledi.

EVLERDE KOMPOST GÜBRE ÜRETİMİ

Tesislerde çalışmalarla ilgili Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü, Çevre Yüksek Mühendisi Dr. Zeki Bozkurt’tan bilgi alan Başkanlar Akif Akay ve Berman Mantı, sıfır atık kurgusunda boya üretiminde kullanılan kovalar aracılığıyla artık Seyhan’daki evlerde isteyen vatandaşların kullanabilecekleri miktarda, Japonca’da “fermente olmuş organik madde” anlamına gelen ve tüm gıda atıklarının turşulaştırıldığı bir ön gübreleştirme işlemi olarak da ifade edilebilen “Bokashi” yöntemi ile kompost üretimi gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti.
Seyhan Belediyesi’nin boya üretiminde kullandığı kovaların modifiye edilip içlerine süzgeç, gövdesine de musluk takılıp Bokashı Kovasına dönüştürüldüğüne işaret eden İŞKAD Başkanı Berman Mantı, her bir kova için herhangi bir kimyasalla işlem görmemiş odun talaşı ve yine kovaların içindeki atıkların fermantasyonunu, bakterilerin üremesini ve yaşamını idame ettirmelerini sağlayacak laktoserum solisyonunun Bokashi Kovaları ile beraber kompost yapımında kullanılacağını vurguladı.
GÜBRE ÜRETİM SETLERİ DAĞITILDI

Gübre üretim tesislerinde 100’e yakın aileye dağıtılan gübre üretim seti sayesinde Seyhanlıların evlerindeki organik atıkları değerlendireceğini, oluşturdukları çöp miktarının da azalacağını kaydeden Başkan Mantı, “Kovalarda üretilen organik atıklar belli bir aşamaya geldikten sonra toprağa gömülüp gübre halini alacak. Bahçesi olmayan vatandaşlarımız da Seyhan Belediyesi ekipleri ya da bizimle iletişim halinde olursa kovalarda toplanan ve işlenen atıkları birlikte kompost gübre haline dönüştürebiliriz” diye konuştu.

“Gıdamı Koruyorum” projesi sayesinde organik atıkların değerlendirildiğini, organik mutfak atıklarının hem doğaya hem de ekonomiye verdiği ciddi zararın önüne geçtiklerini, toprağın yapısının iyileştirildiğini, havalanmasının sağlandığını ve topraktaki toksinlerin etkisiz hale getirildiğini, büyümeyi hızlandırdığını ve bitkileri güçlendirdiğini kaydeden Başkan Mantı, samimi ve içten çalışmaları, destekleri için Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ve tüm belediye ekibine teşekkür etti. Başkan Mantı, israfın önlenmesi için tüm Adanalıları duyarlı olmaya çağırdı.

BAŞKAN AKAY: “YEŞİL ÜRETİME DESTEK VERİYORUZ”

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay da İŞKAD’la birlikte hayata geçirdikleri “Gıdamı Koruyorum” projesi kapsamında gıda işletmelerinden toplanan organik mutfak atıklarının Seyhan Belediyesi Tesisleri’nde kompost gübreye dönüştürülmesinin ardından artık evlerde de gübre üretimi gerçekleştirilecek olmasının sevincini yaşadıklarını vurguladı. Üretilen ilk kompost gübreleri Aladağ’daki orman yangınında zarar gören tarlalarla buluşturduklarını hatırlatan Başkan Akay, ayrıca gübreleri küçük üreticiye ücretsiz olarak dağıttıklarını kaydetti.

Seyhan Belediyesi’nin rutin belediyecilik hizmetleri dışında toplumun, doğanın, tarım topraklarının, çevrenin yararına projeler ürettiğini, sosyal belediyeciliği öncelediğini ifade eden Başkan Akay, Seyhanlı hemşehrileriyle birlikte kompost sayesinde sadece küresel iklim değişikliği ile mücadele konusuna yardımcı olmakla kalmadıklarını aynı zamanda çöp alanlarında sızıntı olmasını engellediklerini, arazilerin katı atık depolama alanları olarak kullanılması ihtiyacını ortadan kaldırdıklarını ve yeşil üretime destek sağladıklarını kaydetti.

Projeyle hem israfı hem de organik atıkların çöpe gitmesini önleyerek geri dönüşüm aracılığıyla doğaya kazandırdıklarını dile getiren Başkan Akay, vatandaşların tüm bu konularla ilgili belediye birimlerinden gerekli bilgi, destek ve yardımı alabileceğini sözlerine ekledi.15 Ek

214 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.